9/29/2009

Vajtó Lajos pedig haladéktalanul monnnnnyon le!

Ad 1. A galoppverseny mintegy 25 ezer főnyi drukkerhada egy emberként kívánta felrakni utolsó összekuporgatott garasát a multikulturális állat (angol-ír szülő, belga-francia zsoké, szlovák állampolgárságú tulajdonos, magyar edző) győzelmére. Sokat nem kockáztattak, elvégre Dózi állítólag verhetetlen. Igen ám, csakhogy a Kincsem Park számítógépes rendszere a túlterheltség hatására összeomlott. Ez lefordítva annyit tesz, hogy mindenki visszakapta a feltett pénzmagját, oszt’ mehetett Isten hírével. Tulajdonképpen nem is csoda, hiszen egy átlagos lovinapon pártucat nyugger fater poroszkál, az elektronika erre a nagyságrendre van belőve. Ettől függetlenül ez Empire State Building nagyságú ciki.

Folytatás itt:
http://megmondo.blogter.hu/338004/overdose_nyomaban

Márpedig ez a hitelesített mérőeszköz 52,6 másodperces eredményt mutatott – szögezte le Vajtó Lajos ügyvezető

Káosz! Elszállt Overdose (4) világcsúcsa, miután kiderült: a magyar csodaló két teljes másodperccel rosszabb időt futott a tegnapi galoppfutamon a Kincsem Parkban, mint azt a szervezők csaknem egy teljes napon át állították. A verseny hivatalos órája 52,6 másodperces időt mutatott, amikor Dózi átvágtatott a célvonalon, s a 25 ezer lelkes szurkoló ujjongva kiáltott fel: ilyen gyorsan még nem tette meg paripa az 1000 métert.

Hétfő délutánra kiderült: a rajongókat lóvá tették, hiszen Overdose valójában 54,6 másodperc alatt tette meg a távot. Külföldi internetes oldalakon már tegnap délelőtt szóbeszéd tárgya volt a gyanús időeredmény, és a Blikk saját mérései is igazolták, hogy Dózi legalább 2 másodperccel rosszabb időeredményt ért el.
A versenyt szervező Nemzeti Lóverseny Kft. illetékese azonban kérdésünkre még délután is tagadta, hogy pontatlan lett volna a mérés. – A világon mindenhol a célfotó számít: ezen kerek perec ott áll az időeredmény. Semmilyen más adatot nem fogad el a világ, mint ami azon szerepel. Márpedig ez a hitelesített mérőeszköz 52,6 másodperces eredményt mutatott – szögezte le Vajtó Lajos ügyvezető. Hozzátette: a célfotógépen kívül hivatalos személyek két kézi stopperrel is mérték az időt, s a három szerkezet összesen 0,1 másodperces eltérést mutatott.

Percekkel a beszélgetés után a Nemzeti Lóverseny Kft. saját honlapján mégis korrigálta a mérési adatokat: 54,6 másodperc lett Overdose új eredménye. Ez pedig már elmarad Procreate 53,79-es, ezer méteren futott világcsúcsától. Vajtó Lajost hiába próbáltuk ezután ismét elérni, nem vette fel a telefont.

Teljes cikk a Blikkben:
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/20090421/lova_tettek_overdose_rajongoit/

"Az országos fogadóhálózat mintegy öt milliárd forintba kerülne."

A magyar lóversenyezés egyébként a régióban élen jár: 2008-ban 33 galopp és 53 ügető versenynapot tartottak, míg a Ausztriában mindössze 20, Szlovákiában pedig 25 versenynap volt.
Az ügyvezető elmondta, hogy a lóversenyfogadás szervezése mindaddig veszteséges tevékenység marad, amíg nem épül ki országos fogadási hálózat megfelelő informatikai infrastruktúrával. Ez a becslések szerint mintegy öt milliárd forintba kerülne. Ezért van szükség a privatizációra, hogy ez megvalósulhasson és a tevékenység nyereségessé váljon. A társaság megtette a szükséges lépéseket a privatizáció előkészítésére, az a továbbiakban a privatizációs stratégiától függ - mondta Vajtó Lajos.

Teljes cikk a Gazdasági rádió honlapján:
http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/11066/

9/27/2009

"Egyetlen forintért adnák vagyonkezelésbe a Kincsem park területét"

Egyetlen forintért adnák vagyonkezelésbe a Kincsem park területét – tájékoztatta lapunkat elképzeléseiről Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója. A tervek szerint a beruházó fejlesztené a pályán kívüli területet, ennek bevételeiből pedig hosszú távon finanszírozni lehetne a lóversenyt. A vagyonkezelőnél is foglalkoztak már a felvetéssel, bár egyelőre csak említés szintjén.

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója lapunknak kifejtette: az elképzelés lényege az, hogy a vagyonkezelési jog fejében a beruházónak a terület fejlesztését kellene vállalnia, ami bevételt termel, s így hosszú távon megoldódna a lóverseny finanszírozása. – A 88 hektáros park egyharmada jelenleg is fejleszthető – emelte ki Vajtó. Hozzátette, a terület rendezvénycentrum-jellegét kellene erősíteni, ehhez lehetne építeni egy szolgáltató- és egy irodaközpontot, valamint szállodákat úgy, hogy a lóversenypályát nem érintenék a fejlesztések.

Vajtó Lajos kitért arra is, hogy létezik egy másik elképzelés, ami alapján a Kincsem parkban egy nagy magyar lovascentrumot alakítanának ki, amely az öttusaversenyeket, illetve a többi lóverseny-sportot is befogadná. Ez azonban szerinte soha nem tudná eltartani önmagát.

Teljes cikk az MNO-n:
http://www.mno.hu/portal/661097?searchtext=lóverseny

"Nem kapunk pénzt az informatikai rendszerünk fejlesztésére"

Jelenleg afféle rendszerváltás előtti állami vállalatként működik a lóverseny, ha ezen változtatunk, rentábilissá válhat az üzemmenet” – vélekedik Csontos János MSZP-s országgyűlési képviselő, a hat éve készülő Nemzeti Lovasprogramot koordináló miniszterelnöki megbízott. Szerinte tévképzet, hogy a Kincsem Park telkének tehermentesítése az ingatlan eladásának előkészítését szolgálta volna. Mint mondja, ilyen politikai baklövést nem vállalna senki, ugyanakkor a lovi kivéreztetése bűn, hiszen némi átszervezéssel állami segítség nélkül is működne.

„Egyáltalán nem kapunk pénzt az informatikai rendszerünk fejlesztésére, eddig azért, mert a privatizáció volt a cél. Pedig csak a fogadási forgalom növelésével képzelhető el a gazdaságos működés” – állítja Vajtó Lajos, aki egy személyben ügyvezető igazgatója az összesen 62 főt foglalkozató két lovis cégnek. A fogadásszervezés a nyugati példáktól eltérően zömmel a pályán zajlik, azonkívül az alig tucatnyi eldugott városi irodában és vendéglátóhelyen. Ezek 1 milliárd forintos, az utóbbi években folyamatosan csökkenő forgalma azonban nem fedezi a versenyrendezés költségeit, holott az 1200 ügető- és galoppló magánkézben van, a zsokékat, a hajtókat és a lovászokat a tulajdonosok fizetik, s ők állják a nevezési díjakat és a versenyeztetés egyéb költségeit is.

Teljes cikk a HVG-ben:
http://hvg.hu/hvgfriss/2009.18/200918_uJABB_LoVERSENYMENTo_TERV_Setagalopp.aspx

"Kívánatos lenne a közös pool bevezetése"

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója szerint még ebben a válságos gazdasági helyzetben is megoldható a lóversenyzés új fejlődési pályára állítása – szinte plusz pénzek nélkül.– Javaslatomra komoly egyeztetés folyik a Pénzügyminisztériumban arról, hogy kívánatos lenne a közös pool bevezetése – mondja az igazgató. – Ez az EU országok némelyikében működik.
A közös pool lényege az, hogy ha a fogadó itthon fogad mondjuk egy angol versenyre, akkor tétje a közös alap részévé válik, tehát ebből az alapból kaphatja a nyereményét is. Ha ezt sikerül megoldanunk, akkor a legsikeresebb szerencsejátékká válhat a hazai lóversenyfogadás – tekintettel az összegek nagyságára…

Cikk a Pesti Műsorban:
http://www.pestimusor.hu/printit.php?id=1971

"Jövőre mind a versenyeknek, mind a Kincsem Parknak új tulajdonosa lesz"

Remélhetőleg az Ügetőszilveszter hagyománya nem lesz a privatizáció áldozata - ugyanis az idei az utolsó ilyen állami rendezvény. A nyílt privatizációs pályázat nyomán jövőre mind a versenyeknek, mind a Kincsem Parknak új tulajdonosa lesz. Az esemény különleges volta ezért mind a versenyben, mind a külsőségekben megnyilvánul majd - ígéri Vajtó Lajos ügyvezető igazgató a csütörtöki Napi Gazdaságban.

Teljes cikk:
http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20071227-ingyenes-lesz-az-ugetoszilveszter.html

Vajtó: "a lovi nem ingatlanbiznisz”

Haldoklik a magyar lóversenyzés, a Kincsem Park veszteséget termel, s jó ha 2009 végéig működik. Egy komplex koncepció megmenthetné a sportágat, megalapozhatná annak pénzügyi stabilitását - olvasható a novemberi Manager Magazin cikkében, amelyből a Világgazdaság Online kínál előzetest.

A sikertelen privatizációt követően Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár azt hangoztatta, a lóversenyzés Magyarországon néhány ezer ember belügye, amelyre a Parlament falain belül nem is kellene szót vesztegetni. A versenyzésre megkapták a modern Kincsem Parkot, de a szervezők nem éltek a lehetőséggel, s továbbra is veszteséget termelnek.

Teljes cikk a Világgazdaságban:
http://www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=247193

"a kelet-közép-európai régióban akár piacvezetővé válhat a hazai lóversenyzés"

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója egy korábbi nyilatkozatában a Világgazdaságnak elmondta: egy sikeres privatizáció után a kelet-közép-európai régióban akár piacvezetővé válhat a hazai lóversenyzés. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak a hazai, 5-10 milliárd forintra becsült piacot szerezheti meg a nyertes, hanem egy régiós hálózat kiépítésére is lehetősége nyílna.

Teljes cikk a Világgazdaságban:
http://www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=227424

"Nem a Kincsem Park a fontos, hanem a lósport megmentése"

Kincsem Park jövőjét egyelőre senki sem tudja megmondani. Vajtó szerint az is egy megoldás, ha a területet feldarabolják és csak azokat a részeket értékesítik, amelyeken nem zajlanak a versenyek, ami az összterület kétharmadát érinti, de ő sem és az általunk megkérdezett lóverseny rajongók sem tartják kizártnak, hogy a versenyek máshova költözzenek, mert ahogy Vajtó fogalmazott: nem a Kincsem Park a fontos, hanem a lósport megmentése. És ez az a pont, amelyből a civilek és a lósport további szerelmesei egy tapodtat sem engednek: A Kincsem Parknak meg kell maradnia.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e 87. Magyar Derby is, Vajtó azt mondta, biztosan lesz, de hogy hol, azt még senki sem tudja.

Cikk az Indexen:
http://index.hu/belfold/kincs0706t/

"Vajtónak fogalma sincs arról, hogyan épül fel egy ló versenyélete"

A vezetés és a lovas társadalom között régóta feszült a viszony. A lótulajdonosok kétségbe vonják Vajtó szakértelmét (pályáztatás nélkül nevezték ki), sőt jó szándékát is. Úgy vélik, azért került a lóversenyzés élére, hogy előkészítse a privatizációt, s ehhez Magyarországon az első lépések közé tartozik a vállalat legyengítése.

Vajtó szerint azonban csak szűk körnek érdeke a feszültség fenntartása. Másfél éve is azt hajtogatták, hogy bezár a lovi, hiába bizonygatta, hogy ez nem igaz. És tessék, még mindig él! Az idő tehát őt igazolta. Vita van arról is a lovasok és az igazgató között, hogy sok vagy kevés a versenynap és a futam, ez jelenti ugyanis a bevételt. A kimutatás szerint valóban lényegesen csökkent mindkettő: míg 2002-ben például 77 versenynapon 700 futamot rendeztek, 2007-ben, már Vajtó vezetése alatt, csak 70 napot, 2008-ban 53-at (577 futammal), az idén pedig már csak 49 versenynapot terveznek 500 futammal.

Teljes cikk az MNO-n:
http://mno.hu/portal/622461?searchtext=kincsem%20park

Katasztrofális az NL Kft. vezetése

Ezt nemcsak a lósport szereplői tartják így, a cég mérlege is igazolja. A vállalat évi egymilliárdos veszteséggel működik, és már az idén be kellett volna zárnia a kaput, ha az állam nem teszi át a pénzét az egyik zsebéből a másikba, vagyis nem vásárolja ki az állami cégből az állami tulajdonú alagi tréningtelepet. Ezzel tudta le az NL Kft. hatmilliárdos adósságát. Közben mindaz, ami a Kincsem park eladása körül zajlik, nagyon-nagyon titkos. Manapság ez állami, vagyis közvagyont érintő esetekben így szokás. Az NL Kft. titkárságán legutóbb például nem merték elsorolni a cég felügyelőbizottságának névsorát sem. Vajtó Lajosnak el kellene gondolkodnia végre azon, tényleg mindent olyan jól csinál-e.
Hanthy Kinga

Teljes cikk az MNO-n:
http://mno.hu/portal/624084?searchtext=kincsem%20park

"A lóversenyágazatban érintettek megtisztelésnek veszik és sikerként értékelik, hogy a Kincsem park lesz a helyszíne a megakoncertnek"

"Szomorúan tapasztaltam, hogy Hanthy Kinga írása egy törpe kisebbség véleményét, érdekeit képviseli, nem pedig a magyar hagyományokat büszkén vállaló ágazatét, a lótulajdonosok és a szakma többségét… Azon kör érveit olvashatjuk a cikkben, amely a korábbi, eredménytelen privatizációs pályázaton kudarcot szenvedett, azokét, akik a valós ár töredékéért szerették volna megszerezni az NL Kft.-t s vele ingatlan vagyonát. A vagyonkezelő azonban nem hagyta elkótyavetyélni ezt a sok tízmilliárdnyi értéket. Ha ez a befektetői kör kaparintja meg a vállalat gyönyörű, hihetetlenül értékes ingatlanait, akkor talán ma már nincsenek futamok a Kincsem parkban – akkor valószínűleg már alapoznák a lakóparkokat, a wellness-szállodákat…"

"Örömteli, hogy a lóversenyágazatban érintettek megtisztelésnek veszik és sikerként értékelik, hogy a Kincsem park lesz a helyszíne a megakoncertnek. A szakma többsége örül annak is, hogy a koncert után a jelenleginél jobb, felújított pálya szolgálja majd a versenyeket."

Teljes cikk az MNO-n:
http://mno.hu/portal/624084?searchtext=kincsem%20park

"28 millió forintot költött egy azóta sem létező versenypálya kialakítására a Kincsem Parkban"

Másfél éve még megvette volna az állami lóversenycégeket is, most viszont már teljes egészében kiszállna a loviból Winkler Márton, az alagi téli pálya tulajdonosa. Ügetőt és magyar „Disneylandet” álmodott Alagra, a tervek ellen viszont az a civil szervezet tüntetett, amelynek maga is tagja. A vállalkozó hűtlen kezelés miatt feljelentette a Nemzeti Lóverseny Kft. két igazgatóját is.

– Az ön gyanúja alapján az ügyészség vizsgálatot indított a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. két társigazgatója, Farkas Ferenc és Vajtó Lajos ellen jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Ön szerint mit követtek el?
– A Nemzeti Lóverseny Kft. 28 millió forintot költött egy azóta sem létező versenypálya kialakítására a Kincsem Parkban. Ezenkívül jócskán áron alul, havi 200 ezer forintért adták bérbe a Kincsem Park tribünépületét az Éden Catering Kft.-nek. Az ügyészségi vizsgálat május 14-én indult meg, a két igazgatót ennek ellenére egy hét múlva ismét kinevezték a lovicégek élére.

Teljes cikk az MNO-n:
http://mno.hu/portal/651182?searchtext=kincsem%20park

"Egymérföldes pályát építünk az ügető lovak részére, hogy a sprinterek is tudjanak érvényesülni"

Úgy tudom, van egy nagy álma!
Igen, mégpedig az országos fogadás. Keretünk nincs rá, de teljesülni fog. Elsősorban a televízió-közvetítés körülményén szeretnék változtatni, a színvonalat emelni, majd a fogadási rendszert szeretném korszerűsíteni. Úgy érzem, ha ezt a két dolgot sikerül végrehajtanom, akkor már csak egy lépés az országos fogadási hálózat.
Új pálya is épül!
Egymérföldes pályát építünk az ügető lovak részére, hogy a sprinterek is tudjanak érvényesülni itt a Kincsem Parkban. Ezt is saját erőből oldjuk meg, ahogy a hozzá tartozó világítást is.
Zárszóként?
Egy-két éven belül hatalmas, pozitív változáson fog átmenni a magyar lóversenyzés, amit a fogadók, a nézők, a tulajdonosok, a tenyésztők és a versenyzők egyaránt tapasztalni fognak. Elkezdtünk valamit, ami jó, de a célig még igen sok munka vár ránk.

(Turf Magazin, 2006. december)

Teljes cikk a lovasok.hu-n (katt ide)

A két igazgató közül Vajtó Lajos az „egyenlőbb”, így a szakmai döntések általában háttérbe szorulnak

Ellehetetlenítik a hazai lóversenyt?

Teljesen modern fogadási rendszert épített volna ki a magyar lovin a hálózatot Franciaországban üzemeltető cég, ám a Nemzeti Lóverseny Kft. ezt az ajánlatot nem fogadta el – állítja több ló- és istállótulajdonos, az igazgatók szerint még tárgyalnak. Az viszont biztos, hogy az állami társaság vezetése visszautasította a futamok közvetítésére érkező televíziós ajánlatot.

miért csökkent drasztikusan a versenynapok és a futamok száma az utóbbi két évben. A 70 fölötti szám előbb 56-ra csökkent tavaly, idén pedig már csak 47 ügetőversenynapot tartanak.

a lóverseny ellehetetlenítésére utal, hogy 2009. január 1-jén megvonták az úgynevezett tenyésztési prémiumot. Ez korábban azt jelentette, hogy a versenylovat hiába adta el tenyésztője, későbbi sikereinek bevételéből az anyaistálló is automatikusan részesült. Ez egyébként egybevágott a nemzetközi gyakorlattal is, amely a tenyésztés ösztönzését tarja szem előtt. – Az NL vezetése ezt egy tollvonással megszüntette. Nem elég, hogy a futtatókat tönkreteszik, már lovakat sem fog senki tenyészteni – mutatott rá egy ugyancsak nevét nem vállaló istállóvezető.

Úgy tűnik, azt azért az NL vezetésénél is látják, hogy valami nem megfelelően működik. – Az egész struktúra így életképtelen – jelentette ki Farkas Ferenc. Mint fogalmazott, a legnagyobb probléma az, hogy az elmúlt 20 évben nem született döntés ennek megváltoztatásáról. (Farkas 2002 óta társigazgatója az NL-nek, idén májusban pedig újból kinevezték a másik igazgatóval, Vajtó Lajossal együtt.)
A viszonyokat közelről ismerők azt mondják, a két igazgató közül Vajtó Lajos az „egyenlőbb”, így a szakmai döntések általában háttérbe szorulnak. Vajtó ellen egyébként május 14-én az ügyészség vizsgálatot indított jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

http://mno.hu/portal/655365?searchtext=lóverseny

"ilyen jól nem állt még az NL"

Ám Vajtó azt nyilatkozta a NAPI Gazdaságnak, hogy az utóbbi időkben - a közeli jövőt tekintve - ilyen jól nem állt még az NL, hiszen állami forrásból majd másfél évre biztosított a lóversenycég költségvetése s ez megfelelő hátteret ad ahhoz, hogy sikeres legyen az újabb privatizációs pályázat. Ennek kapcsán megtudtuk, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Tanácsnál készül az új, három változatot tartalmazó privatizációs stratégia, amelyet - Vajtó reményei szerint - január végéig elfogad a szervezet vezetősége. A tervezett stratégia - Vajtó által ismert részleteiről - az ügyvezető nem kívánt nyilatkozni s azt a kérdésünket is elhárította, hogy lesz-e az értékesítésnek minimál összege.Így hát, a jelenleg, meghatározóan állami forrásokból finanszírozott magyarországi lóversenyzésnek a jövő év végéig fennmarad, vagyis 2009-ben is várhatóan 33 galopp- és 53 ügetőversenyt tarthatnak a Kincsem Parkban, amely ezzel a régió leggyakoribb lóversenyt lebonyolító helyszíne.

Teljes cikk a Napi Gazdaságban:
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=392199&place=

Vajtó Lajos az eladást tagadta

myreport
A lósport legutóbbi ünnepén a Kincsem Park tervezett eladása, felosztása, beszántása ellen Fábry Sándorral az élen, civilek tüntetést szerveztek a jelenlegi vezetés ellen. A Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója, Vajtó Lajos az eladást tagadta, de az ügy természetesen mégsem ilyen egyszerű.

A 86. Magyar Derby-re Egyed Petyával mentünk ki forgatni. Később Vajtó a riport miatt beperelt.

Teljes blogbejegyzés:
http://bohus.blog.hu/2009/03/18/kincsem_park_1

"áll minden fontosabb döntés"

"Öt éve azért áll minden fontosabb döntés, mert nem lett volna etikus kész helyzet elé állítani a privatizációs eljárás győztesét, ám most már nem lenne korrekt magánosítani a lóversenyzést" -hangsúlyozta Vajtó Lajos.

Vajtó Lajos kitért arra is, hogy létezik egy másik elképzelés, ami alapján a Kincsem parkban egy nagy magyar lovascentrumot alakítanának ki, amely az öttusaversenyeket, illetve a többi lóverseny-sportot is befogadná. Ez azonban szerinte soha nem tudná eltartani önmagát. Márpedig a lóverseny finanszírozása évente egymilliárd forintos kiadást jelent az MNV-nek. A Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója által felvázolt elképzelések már a vagyonkezelőhöz is eljutottak, ám úgy tudjuk, ott eddig csupán említés szintjén él az elgondolás. A vagyonkezelőnél a sikertelen privatizáció idején készült számítás arról is, hogy ha a Szerencsejáték Zrt. átvenné a teljes lóversenyzést, az továbbra is veszteséges maradna – a mostani egymilliárd helyett viszont körülbelül évi 650 millió forintba kerülne az intézmény fenntartása.

http://mno.hu/portal/printable?contentID=661097&sourceType=MN

Vajtó Lajos: a magyar lóversenyzés 2008-ban annyi támogatást kapott, mint a legeredményesebb öt olimpiai sportág.

Vajtó Lajos hangsúlyozta, hogy a magyar lóversenyzés 2008-ban annyi támogatást kapott, mint a legeredményesebb öt olimpiai sportág.

A magyar lóversenyezés a régióban élen jár: 2008-ban 33 galopp és 53 ügető versenynapot tartottak, míg a Ausztriában mindössze 20, Szlovákiában pedig 25 versenynap volt.

A társaság megtette a szükséges lépéseket a privatizáció előkészítésére, az a továbbiakban a privatizációs stratégiától függ – mondta Vajtó Lajos.

Cikk a HVG-ben:
http://hvg.hu/gazdasag/20090105_loverseny_fogadas_tamogatas_privatizacio.aspx

Vajtó Lajos egyoldalúan eltolja a versenyeket, azzal több millió forintos kárt okoz.

Vajtó Lajos egyoldalúan eltolja a versenyeket, azzal több millió forintos kárt okoz.

„Forrnak az indulatok Madonna budapesti koncertje miatt. A Kincsem Parkba tervezett megabulinak nem mindenki örül. Az ott bérlőként lovakat tartók szerint alkalmatlan a terület a koncert megrendezésére.”

Teljes cikk:
http://www.helyitema.hu/2009022517352/A-het-temaja/Milliokat-bukhatnak-Madonna-koncertje-miatt.html

"Szinte plusz állami pénzek nélkül megoldható a lóversenyzés új pályára állítása"

„márpedig a magyar lóversenyzés struktúrája elavult, az országos fogadási rendszer hiánya, az informatikai rendszer avultsága nem teszi lehetővé azt, hogy nagy nyeremények legyenek"

„A Nemzeti Lóverseny Kft. vezetői többször nyilatkoztak arról, hogy közeli terveik szerint országos fogadási hálózatot teremtenek. Valóban, a sikeres nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen megnöveli a játékok forgalmát és így az elérhető nyereményeket is, ha trafikokban, újságárusoknál, kiskocsmákban is fogadhat bárki lóversenyre.”

"Még ebben a válságos gazdasági helyzetben is, szinte plusz állami pénzek nélkül megoldható a lóversenyzés új pályára állítása" – nyilatkozta Vajtó Lajos az idézett interjúban.

Cikk a 168 órában:
http://www.168ora.hu/sport/van-mas-lo-is-overdose-on-kivul-35110.html

A popkirálynőt már a szívükbe zárták a lovak, most más sztárokat is várnak a lovasparkba

„Újabb koncertre készülhetnek a Kincsem Parkban legelésző lovak? A Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatóját az augusztusi nagy sikerű Madonna koncert után olyan nemzetközi sztárok koncertszervezői is megkeresték tárgyalási szándékukkal, mint a Metallica és a Bee Gees - mondta maga az érintett, Vajtó Lajos a Magyar Televízió budapesti regionális magazinjában.”

Link a Híradóhoz:
http://www.hirado.hu/Hirek/2009/09/11/14/Madonna_utan_a_Bee_Gees_es_a_Metallica.aspx

az április 19-ei versenynap is közel 20 millió forintos ráfizetéssel zárult

„Jellemző” – kommentálták ügetős- és galoppberkekben, hogy még az április 19-ei versenynap is közel 20 millió forintos ráfizetéssel zárult, holott a magyar csodatelivér, Overdose utolsó hazai futása 25 ezer érdeklődőt csalt ki a fővárosi Kincsem Parkba, ahol az annalesek szerint az 1926-os Királydíjon voltak utoljára ennyien.

A rendszerváltáskor beszerzett, azóta sem korszerűsített számítógépes fogadási rendszer ugyanis összeomlott, a százmilliós rekordot ígérő fogadási forgalom elmaradt, a rendezés és a versenydíjak költségei pedig tovább növelték az állami vagyonnal sáfárkodó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tulajdonában lévő Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. összesen 1 milliárd forint körülire tervezett idei veszteségét.

„Egyáltalán nem kapunk pénzt az informatikai rendszerünk fejlesztésére, eddig azért, mert a privatizáció volt a cél. Pedig csak a fogadási forgalom növelésével képzelhető el a gazdaságos működés” – állítja Vajtó Lajos, aki egy személyben ügyvezető igazgatója az összesen 62 főt foglalkozató két lovis cégnek. A fogadásszervezés a nyugati példáktól eltérően zömmel a pályán zajlik, azonkívül az alig tucatnyi eldugott városi irodában és vendéglátóhelyen. Ezek 1 milliárd forintos, az utóbbi években folyamatosan csökkenő forgalma azonban nem fedezi a versenyrendezés költségeit, holott az 1200 ügető- és galoppló magánkézben van, a zsokékat, a hajtókat és a lovászokat a tulajdonosok fizetik, s ők állják a nevezési díjakat és a versenyeztetés egyéb költségeit is.

„Az ügető kész ráfizetés, egy ló versenyeztetése, tartása évi 1 millió forintba kerül. Miközben ha mindent megnyerne, akkor is évenként legfeljebb 300 ezret hozhatunk el versenydíjként, így csak a megszállottak vagy a pénzmosók próbálkoznak” – háborgott a HVG-nek a belviszályok miatt névtelenséget kérő egyik „ügetős”. A galoppon némileg magasabbak a futtatók által elnyerhető összegek – a két szakágban jelenleg összesen 450 milliós a díjkeret –, ám kevés Mikóczy Zoltánhoz hasonló tulajdonos akad, akinek lovai bőven visszakeresik tartásuk költségeit (lásd Portré rovatunkat a 82. oldalon).

Az istállók környékén felröppenő – névvel nem vállalt – vélekedések szerint a hanyag beruházások is növelik a veszteségeket. Például az Albertirsai úti pályát a Pillangó utcai metrómegállóval összekötő, több tízmilliós tételként már tavaly is elszámolt gyalogosalagút, amelyen két éve dolgoznak, jelenleg mégis csak egy munkagödör látszik belőle. Felpanaszolják a lovisták a tavaly közel 10 millióból épített pálya menti, idén tavaszra felgazosodott, kandelábercsonkokkal szegélyezett járdát is.

„Az összesen 70 millióba kerülő alagút várhatóan a nyárra elkészül, a járdát pedig garanciában és ingyen helyreállítják” – mondta erre a HVG-nek a lovis cégek szakmai társigazgatói posztját szerződéses megbízással betöltő Farkas Ferenc, aki nem mellesleg a futtatókat tömörítő Magyar Lovaregylet elnöke. Az MNV-szóvivő Száraz Gábor cáfolta azt a híresztelést is, miszerint a társdirektorok a folyamatos deficit ellenére busás prémiumokat vesznek fel. A hetedik éve regnáló Farkas, mivel nem alkalmazott, nem is kaphat jutalmat – így Száraz –, Vajtó pedig utoljára a sikeresen teljesített, csökkenő veszteséget eredményező 2007-es üzleti terv okán vehetett fel 3,5 millió forintot, éves bruttó alapbérének 64 százalékát.

Cikk a HVG-ben:
http://hvg.hu/hvgfriss/2009.18/200918_uJABB_LoVERSENYMENTo_TERV_Setagalopp.aspx

A Nemzeti Vagyonkezelő botrányai

Ügyészségi nyomozás indult május 14-én az eddigi közel 15 milliárd forintos mínusz mellé az idén összesen várhatóan további egymilliárdos hiányt termelő Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. két társigazgatója ellen.

A feljelentést Winkler Márton bőripari nagyvállalkozó tette, aki három éve 760 millió forintért megvásárolta a lóversenycég dunakeszi-alagi tréningtelepe téli pályának nevezett, 54 hektáros részét. Ő volt az, aki egyedüli pályázóként indult a még 2007-ben meghirdetett lóversenytenderen, ám a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kevesellte a két cégért kínált 17 milliárd forintját – új hasznosítási pályázatot viszont azóta sem írt ki (HVG, 2009. május 2.). Feljelentésében Winkler jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Vajtó Lajos és Farkas Ferenc társigazgatókat. A Fővárosi Főügyészséghez eljuttatott panasza szerint a Nemzeti Lóverseny Kft. – az MNV jóváhagyásával – 28 millió forintot költött a Kincsem Parkban egy nem létező tréningpálya kialakítására, valamint a piaci árnál jóval alacsonyabban, havi 200 ezer forintért adta bérbe a Kincsem Parkot a sülysápi Éden Catering Kft.-nek, amely a versenynapokon túl is hasznosítja a tribünépületet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya által vezényelt nyomozás azonban nem akadályozta meg az MNV vezetését, hogy a két társigazgató munkaszerződését még egy évvel meghosszabbítsa.

Cikk a HVG-ben:
http://hvg.hu/hvgfriss/2009.28/200928_Botranykovek.aspx

Független Korrupciófigyelő Iroda

Független Korrupciófigyelő Iroda

http://www.k-monitor.hu/adatbazis/results/vajtó+lajos

„Arra a kérdésre, hogy lesz-e 87. Magyar Derby is, Vajtó azt mondta, biztosan lesz, de hogy hol, azt még senki sem tudja.”

Kincsem örökre elvágtat
„Arra a kérdésre, hogy lesz-e 87. Magyar Derby is, Vajtó azt mondta, biztosan lesz, de hogy hol, azt még senki sem tudja.”

Teljes cikk az Indexen:
http://index.hu/belfold/kincs0706t/

„Mentettem már meg leopárdot, de rendőrlovakat is a pusztulástól"

„Mentettem már meg leopárdot, de rendőrlovakat is a pusztulástól – magyarázta Vajtó, aki attól sem tart, hogy a tömeg tönkretenné az ügető talaját. – Mondvacsinált probléma az is, hogy tönkremegy a pálya: ha csak azt nézzük, hogy egy galoppozó ló milyen kárt tesz a talajban, akkor a látogatók súlya biztosan nem hasonlítható hozzá. A szervezőkkel egyébként is olyan szerződést kötöttünk, hogy visszaállítják eredeti állapotába a pályát
– nyugtatgatta meg az aggódó bérlőket az ügyvezető igazgató.”

Cikk a Bors újságban:
http://www.borsonline.hu/news.php?hid=18327

Hová tűntek azok a telivérek, amelyeket Vajtó Lajos igazgató egyik televíziós nyilatkozata szerint tavaly New Marketben vásároltak?

Mélyütések
Harc a magyar lóversenyzés jövőjéért – Privatizáció zárt ajtók mögött?

„Hová tűntek azok a telivérek, amelyeket Vajtó Lajos igazgató egyik televíziós nyilatkozata szerint tavaly New Marketben vásároltak? Mennyi bérleti díjat fizet az ezer négyzetméteres stúdióért Galambos Lajos, vagyis Lagzi Lajcsi, akinek neve, illetve cége, a Dáridó Kft. felmerült a New Marketben vásárolt lovak kapcsán is?”

„hogyan lehet, hogy 200 ezer forintos havi díjért adták bérletbe öt plusz öt évre a pálya több ezer négyzetméteres területét (összes büfé plusz külső terület) egy rendezvényszervező cégnek, miközben Budapest hasonlóan frekventált területén a lóversenypálya 10 százalékának megfelelő ingatlanért ugyanettől a cégtől hárommillió forint feletti havi bérleti díjat kért egy másik cég?”

„Vajtó Lajos, az NL Kft. ügyvezető igazgatója nem reagált a terület bérbeadási díjával kapcsolatosan. A gépkocsivásárlásáról akkor azt nyilatkozta, hogy ő jogosult szolgálati gépkocsira. Évekig a saját autójával közlekedett, most pedig az L–200-as Mitsubishi áruszállító tehergépjárművel, amely szükség esetén startautóként és lószállító vontatóként használható.”

„Az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesületet hárman vezetik: Pécsi István, az NL Kft. marketing- és kommunikációs igazgatója, akit azonban Vajtó Lajos igazgató mindennemű nyilatkozattól eltiltott, Krebs András szakújságíró, valamint Horváth Zalán, a vállalat egykori hendikepere, aki a cégtől távozásával visszanyerte függetlenségét, így magára vállalhatta a szóvivő szerepét. Horváth szerint a vállalat vezetése tudatosan ellehetetleníti mindazokat, akik értenek a lóversenyzéshez, illetve akiknek a jelenlegi menedzsmenttel ellentétes véleményük van. Takács Zoltán versenytitkár például nemrég kapta meg a felmondólevelét.
– Meg merték azt tenni, hogy amikor az élőláncot alkotó tömeg bevonult a Kincsem parkba, az In-Kal Security a vezetés parancsára kezdte elkobozni a demonstrációs lapokat. Kis, A4-es lapokról volt szó, tehát senkire és semmire nem jelenthettek veszélyt. Cenzúrázták a versenynap élő televíziós közvetítését is. A vezetés azzal fenyegetőzött, ha bármelyik operatőr venni meri a demonstrálókat, kirúgják. A vezetők ki sem mertek jönni az épületből. Ezzel is bizonyították, hogy a céljuk a Kincsem park eladása és nem a megmentése – mondja Horváth Zalán.”

A teljes cikk a Magyar Nemzetben:
http://www.mno.hu/portal/574062

A privatizációs szervezet kinevező határozata - a Népszabadság szerint - Gyurcsány Ferencet is meglepte

Több, mint szerelem

„Ugyancsak az Endrényi baráti kör (egykori) tagjaként emlegetik szocialista forrásaink Vajtó Lajost - Ungár Anikó bűvész (ugyancsak egykori) élete párját -, aki tavaly decemberben került az ÁPV Rt. által felügyelt Nemzeti Lóverseny Kft. élére. A privatizációs szervezet mostani kinevező határozata - a Népszabadság szerint - Gyurcsány Ferencet is meglepte, hiszen sportminiszterként ő távolította el a Kovács-lekötelezettként jegyzett Vajtót a Magyar Sportmarketing Kft. vezetői székéből.”

Teljes cikk a Heti Válaszban:
http://www.hetivalasz.hu/index.php?page=pages/cikk&cikk_id=12918

Vajtót nem lepte meg a rendszer csődje, ez már máskor is előfordult

A Kincsem Park elavult rendszere a túlterheléstől összedőlt, a fogadásokat névértéken váltották vissza. Overdose idejét utólag módosították

"A nap egyetlen negatívuma, hogy az elavult fogadási rendszer összedőlt a túlterheltség hatására - mondta Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója. - A 9. és 10. futamra megtett fogadásokat névértéken 90 napon belül visszaváltják, senkit nem ért kár. Ez nem először fordult elő, ezért szorgalmazom az országos hálózat kiépítését, van lehetőség rá, hogy már idén megvalósulhat ez a terv."

Vajtót nem lepte meg a rendszer csődje, ez már máskor is előfordult. Sok rutintalan fogadó volt a versenyen, ők általában tétre (melyik ló nyer) vagy helyre (a megfogadott ló ez első kettőben lesz) fogadnak. Limitálták az ilyen fogadástipussal foglalkozó kasszákat, de a szoftver nem bírt a közel 30 ezer fogadással.

Teljes cikk az Indexen:

http://sportgeza.hu/sport/2009/04/20/overdose_senkinek_sem_hozott_penzt/

Lajos egy szabadságát óvó, öntörvényű férfi.

A világhírû bûvész új produkciót mutatott be: hegedûlebegtetésre egyedüli nõként képes a világon. Hangszere fekete kendõn táncol, miközben önmagán játszik - az illúzió látványos, ahogyan Ungár Anikó kiegyensúlyozottsága is. Párja, Vajtó Lajos vállalkozó egy kerek tizessel fiatalabb.

Cikk a nana.hu-n:
http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=2467

„Nem engedhetjük meg, hogy a megszorítások idején az adófizetők pénzéből támogassák néhány ezer ember szórakozását”

„Nem engedhetjük meg, hogy a megszorítások idején az adófizetők pénzéből támogassák néhány ezer ember szórakozását” - magyarázza a privatizációs döntést Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója, a tulajdonos ÁPV Zrt. képviselője. A hazai galopp-, illetve ügetőverseny-szervezés és a kapcsolódó fogadás ugyanis - a világon egyedülállóan - veszteséges az állami lóverseny társaság fennállása, azaz 1991 óta. A vagyonkezelő így idődről időre kénytelen kipótolni a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. 1,4-1,5 milliárd forintos éves összárbevétel mellett elért, szezontól függő, 400-700 millió forintos ráfizetését.

Teljes cikk a Figyelőben:
http://www.fn.hu/hetilap/20070108/biztos_befutok/

Vajtó Lajos ügyvezetőigazgatóképrestaurátorelvtárspajtás

Nos mint azt Vajtó Lajos ügyvezetőigazgatóképrestaurátorelvtárspajtás mondta Magyarország a térség vezető lóversenyhatalma... ezzel én nagyon nem értek egyet... amit az NLKft. művel a fogadókkal, tulajdonosokkal, trénerekkel, zsokékkal stb. az botrány... ami itt folyik, annak célja a lóversenyzés tudatos tönkretétele...

http://www.abrakmester.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=826&start=550

Tervem az, hogy állami segítség nélkül, elszakadva az államtól, önálló fejlődési pályára állítom a lóversenyzést.

"A fogadók érdekeinek védelme egy szerencsejáték vonatkozásában elementális érdek, hiszen a fogadó abban a pillanatban elfordul, ahogy azt érzi, hogy átverik."

Az első interjúim egyikében tűztem ki magamnak célul a fogadók érdekeinek védelmét és a lóverseny tisztaságának megteremtését. Kétségtelen, hogy ezen a téren sok előrelépés és eredmény született, hiszen a doppingot szigorítottam. Négy év távlatából az akkori elszántságom kissé illuzórikusnak látom, mert ahol pénzről és szerencsejátékról van szó, ott mindig megpróbálják a kiskapukat keresni. Nyilvánvaló, hogy - rendőrség és a bűnözők párharcához hasonlítva - a simlisek mindig az új módszereket keresik, és nyilván nekünk elől kell járnunk, hogy megelőzzük őket. Szándék szintjén a mai napig ugyanazért küzdök, nagyon kell figyelnünk minden apró történésre.

Az egész régiót összefogva partnerei lehetnénk a legnagyobbaknak, az angoloknak, a franciáknak, az olaszoknak. A tervem tehát az, mint fentebb már mondtam, hogy állami segítség nélkül, elszakadva az államtól, önálló fejlődési pályára állítom a lóversenyzést. Természetesen a rendezvénycentrum jelleget is erősíteni szeretném.
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=485381

Ki látta már Farkas Ferencet lovon?

Ha már van a lóversenynek egy olyan manager, illetve sport-diplomata vezetője, mint Vajtó Lajos – aki olyan új tulajdonosi kört is hozott a lóversenybe, amely mindenképpen pozitív, és azelőtt el sem tudtuk képzelni, vagy például a pártok feletti programnak számító Nemzeti Vágta rendezvény szerves részévé tette a lóversenyt -. Ezt az embert (tehát Vajtó Lajost) nem szabadna különböző „farkasféle” intrikákkal a tulajdonosoktól elszakítani. Lehetővé kellene tenni, hogy a most elindult futtatói önszerveződéseknél személyes és direkt kapcsolatot tudjon kialakítani. A Lovaregylet jelenlegi elnökének „katalizátoros” szerepére tehát az elmúlt évek tapasztalata alapján már nincs szükség!”

Teljes cikk:
http://www.realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=561

Éppen most cserélek tárat: Vajtó Lajos

"Rend van a fejekben és a pályán is, pontosabban a Kincsem Parkban."

Legalábbis a decemberben kinevezett új ügyvezető igazgató, Vajtó Lajos úgy ítéli meg, hogy a meghirdetett programja jó úton jár.

Azaz mára már odáig jutottak, hogy nincs doppingeset. Igaz, kinevezésekor hirtelen több lovat is visszaléptettek a versenyektől, vagy akik elindultak furcsa mód rosszabb időket futottak, mint korábban, ám az állandó doppingvizsgálat ellenére idén már nem találtak tiltott szerrel ”kezelt” lovat. A másik nagy terv részeként, a fogadások tisztasága érdekében, sikerült elérnie, hogy az alvilág ne tegye rá a kezét a fogadásokra. Jó pár arc ki is lett tiltva a Kincsem Parkból. Hogy mennyi időre, nem tudni. Viszont újak is feltűntek. Most már nemcsak Nyilasi Tibor, hanem többek között Détári Lajos is állandó vendége a Kincsem Parknak.

- Csak nyugodtan dudálj, éppen most cserélek tárat, olvastam minap az egyik autó hátsó szélvédőjén, nos én is pont ezt üzenem azoknak, akik mégis megpróbálnak helytelen úton járni – árulta el ars poeticáját Vajtó Lajos a szerdai JAKO Sporthíradóban.

Hogy mennyire lesz sikeres, majd kiderül. Egyelőre csend van a Kincsem Park körül, és ez már jó. És ami ennél is jobb, egyre többen mennek ki. Pedig a nagy terv, hogy családi kirándulásra is tökéletes legyen a Kincsem Park, még csak alakulóban van. Az első lépés, azaz a pályán és a fejekben rend legyen, már megtörtént. Jöhet a következő lépcsőfok.

A teljes cikk:
http://www.pestmegye.com/index.php?action=fullnews&category_name=sport&hname=eppen_most_cserelek_tarat_vajto_lajos&category=4&id=190055

Who is who?

"Olyan időszakban került a lóverseny vállalat élére, amikor az a mélyponton volt, az ő nevéhez egy felfelé ívelő időszak kötődik, a számok és a tények tükrében"

1985-88 Bp. V. ker. Tanács, az elnök személyi titkára, hatósági felügyeleti főea., 1988-89 Bp. V. ker. Pártbizottság, pol. munkatárs, a Pártbiz. KISZ titkára (legfiatalabb), 1989-90 Állami Ifjúsági és Sporthivatal, főoszt.vez., 1990-95 Orsz. Testnevelési és Sporthivatal, sajtófőnök, majd Orsz. Sporhivatal szóvívő, 1995-96 Miniszterelnöki Hivatal, sajtófőnök, 1996-98 MTV Telesport, főszerkesztő-h., 2000-05 Sportminisztérium, Magy. Sportmarketing Váll. vezetője, az összes magyarországi világesemény szervezése és marketingje, vmint a magyar sport marketingje, 2005- Magy. Nemzeti Lóverseny Váll., ügyvez. ig., az egész magyarországi lóversenyzés irányítása, ügető, galopp, vmint a legnagyobb szabadtéri rendezvénycentrum hasznosítása

http://www.whoiswho-verlag.ch/ungarn/strony/h/300.php?day=mi&lng_PersID=HU45003610&pg=7